Arkiv B: The Curious Dr. Humpp

Argentina, sent 60-tal: I vad som närmast framstår som ett beställningsverk för framtidens kultpublik, lyckades man i ett kritiskt tidsskede — efter sprängningen av sexvallen, före hårdporren — förena sex, död, monster, galna vetenskapsmän och talande hjärnor på ett sätt som väl aldrig kommer att överträffas. Och man var inte ens ironisk. Detta unika vidunder går under namnet The Curious Dr. Humpp.

Denna film är en veritabel springbrunn av bisarrerier — kanske är den det märkligaste jag recenserat hittills, med möjligt undantag för If footmen tire you, what will horses do?. Just när man tror att det inte kan bli mer kocko, står plötsligt i skymningen en stum varelse, till det yttre påminnande om en svårt brännskadad zombieversion av Lars Leijonborg med en blinkande lampa i pannan, och spelar luta i en vältuktad trädgård med kringskridande lobotomioffer i vita särkar, medan två svarthåriga nymfer strax intill har mjuksex inför öppen altandörr. Och därmed är även Pandoras ask öppnad på vid gavel.

"Vi dansar 'the monster mash' i engelska parken ..."

Vetenskapsmannen dr Humpp tillbringar sina dagar ståndsmässigt i en stor gård. Baksidan av detta luxuösa leverne är att han riskerar att transformeras till ett sönderfallande, äckligt vidunder, ifall han inte regelbundet intar något slags serum. Detta elixir utvinner han, under ledning av en talande hjärna i en glasburk, genom att på oklart sätt dränera unga, virila män och ”latenta nymfomaner”, starkt dopade med afrodisiaka, på sexuell energi, och därefter kassera deras livlösa, slutkörda kroppar.

"Låt se nu. Hur ska jag göra för att utstråla ännu mer sex än jag redan gör?"

För att leta upp och kidnappa lämpliga offer, köpa droger och undanröja besvärliga personer, skickar doktorn en extremt långsam varelse med det minst diskreta yttre man kan tänka sig, nämligen Leijonborg-monstret, i sällskap med några liknande machotyper — troligen resultat av tidigare, misslyckade experiment — som på något sätt lyckas glida runt obemärkta på stan och nosa sig till varje sexparty och herdestund. Doktorn rotar även i deras hjärnor på jakt efter nyckeln till den mänskliga libidon, vilket inte bara ska förlänga hans eget liv, utan även öppna dörren till tidigare oanade nivåer av sexuell extas.

Sex och droger kan få fatala konsekvenser, om rock'n'rollen uteblir.

Detta är uppenbarligen inte ett fall av att man fått en superb story i knät, och därefter gnuggat geniknölarna över hur man ska kunna göra en film av den. Det handlar snarare om att man hyst en besatthet vid det perfekta b-filmskonceptet, och funderat på hur man ska kunna väva ett manus runt det.

Och jag måste säga, att man lyckades med den äran. Man har tagit alla tänkbara klichéer, upphöjt dem till två och fogat samman dem till något helt unikt.

Ingenting jag skriver, kan någonsin göra den här bilden rättvisa.

Det är en oerhört snygg film, men på ett sjaskigt sätt. En billigt, urbant svartvitläcker och liksom drömsk och loj känsla vidlåder de dialogfria sex- och strippscenerna, ackompanjerade av strippklubbsjazz och elektroakustisk musik. Dr Humpp själv ser ut som en korsning mellan en östtysk psykopat och Vladimir Putin, med stålblick och knivskarp profil. Så iskall är han, att han inte ens låter sig lockas till ett ondskefullt skratt då han yttrar repliker som: ”Sex dominates the world! And now … I dominate sex!”.

"Ball alltså! Skulle gärna hänga på, men jag har fastnat såhär."

Iklädd likadan kampsportsmässig särk som sina offer, går han rond i de mörka korridorerna. I varje säng ligger de unga libertinerna, nakna, fullproppade med potenshöjare, och vrider sig som språklösa maskar. En naken hippie sitter i lotusställning och röker på, medan en trekant försiggår på sängen. Ljuset spelar kontrastrikt och effektfullt över de extatiskt rullande ansiktena och den viktorianska labbutrustningen, reflekteras i svettglänsande pannor och rykande provrör, alltmedan doktorns liderliga, blonderade assistent trånande kvider i sömnen om att få bli använd i hans experiment. Det är en film gjord av bisarra sexuella drömmar och förpubertala pojkfantasier i en nästan psykedelisk häxbrygd.

"Hjälp! En Teletubby!"

Men säg den lycka som varar. Humpp och hans hiskliga hejdukar övermannas, varpå doktorns ansikte smälter ihop, och hans okroppsliga mentor i glasburken får psykbryt och fattar eld av rent raseri! Och allt de ville var att föra in mänskligheten i ett nytt sexuellt paradigm. Men vägen till helvetet är, som bekant, belagd med goda föresatser.

"Äntligen! Jag kan driva lamporna enbart genom min vilja till makt!"

Sugen? (Kan väl inte tro annat …)

Till skillnad från de flesta filmer jag recenserar, går denna inte att finna i sin helhet på Google Video. Men Swedisc har den förstås på Something Weird-dvd, fullpackad med extramaterial.

Annons

One Response to Arkiv B: The Curious Dr. Humpp

  1. […] B hoppar denna gång i The Curious Dr. Humpps minst sagt galna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: