Kvinnofängelset i repris!

… och den här gången behövde vi inte ens demonstrera för det:

Aftonbladet 1/4 2000

Aftonbladet 1/4 2000. Nej, det är inte ett aprilskämt och ja, det är programledaren som håller i plakatet. 14 år yngre, dummare och snyggare.

Kvinnofängelset — eller KF, som vi kallar det — är för mig långt ifrån bara en tv-serie. ”En livsstil” kanske är att ta i, men det är en hyfsad approximation. Jag har de flesta av avsnitten på drygt 70 heminspelade VHS-band. Jag satt i styrelsen för Kvinnofängelset Fanklubb (KFFK) från 2002 till det bittra slutet 2008. Varje vår och höst var jag med och arrangerade föreningens fester i diverse scoutstugor, där vi ägnade oss åt KF-tipspromenader, KF-tårtbakartävling, KF-improteater med mera.

Ett tag rökte jag Benson & Hedges bara för att det är det vanligast förekommande cigarrettmärket i KF. Jag hängde dagligen i IRC-kanalen #prisoner, som vi förlagt till det australiska nätverket Austnet trots att vi alla var svenskar. Jag gjorde otaliga besök på den fullständigt oskattbara resurs som för alltid kommer att gå under namnet ”onda sidan” (p.g.a. frestelsen att läsa spoilers). Jag sjösatte själv ett enormt (och tyvärr fortfarande oavslutat) projekt, där jag skulle gå igenom hela serien och kartlägga samtliga bakgrundsfigurer i fängelset, de som varken hade repliker eller fick stå med i eftertexterna. Ibland gick jag på promenad eller på jobbet med mina favoritreplikskiften i hörlurarna istället för musik.

IMG_3925

Ur gömmorna. Skivan är en originalpressning av seriens ledmotiv.

KF gick i 692 avsnitt i Australien 1979-86, men sändes för första gången i Sverige 1994-2000. Föreningen bildades strax därpå i segerruset efter att vi genom vår demonstration lyckats trycka fram en reprissändning, vilken höll på till 2004. En andra repriskampanj med namninsamling sattes igång men tog aldrig riktigt fart, och vår förening förde under de kommande fyra åren en alltmer tynande tillvaro, tills vi med sorg i hjärtat insåg att det var dags att lägga ned.

Och så kommer — sex år senare — en reprissändning som en blixt från klar himmel!

Och den finns på TV4 Play!!

Men varför Kvinnofängelset?

Den frågan kan som ingen annan förvandla mig till en monoman kvasi-autist på vilken fest som helst. Men låt mig fatta mig kort: Kombinationen av sött och surt, makalöst drama och kalkonmässigheter, diskbänksrealism och bisarreri.

I skrivande stund har de första två avsnitten sänts. Serien tycks vara tablålagd måndag till torsdag precis som i förra omgången, vilket torde innebära att sista avsnittet sänds år 2018. Den går visserligen i den obskyra kanalen ”TV4 Guld”, men vad spelar det för roll i dessa fiberoptiska tider? Varje avsnitt ligger ute i 7 dygn, så vad väntar du på? (Men ha tålamod; det tar ett litet tag innan serien hittar sin form, och som allra bäst blir den inte förrän vid avsnitt 235.)

Annons

4 Responses to Kvinnofängelset i repris!

 1. MK skriver:

  Seriöst. KF _IGEN_. Hur ska man orka? /MKt_upphetsad.

 2. Robert Huselius skriver:

  Är du MK från #prisoner? I så fall, kom tillbaka! Ska försöka blåsa liv i den kanalen igen.

 3. MK skriver:

  Ja, det är jag det. Har inte ircat på år och dag, men får jag bara server, kanal och tid så dyker jag upp!

 4. Robert Huselius skriver:

  #prisoner, irc.austnet.org. Någon särskild tid är väl svårt att säga. Titta in då och då, någon gång är det förhoppningsvis fler än bara jag där. :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: