Magmas julkalender 2012: lucka 10

Idag är det Nobeldagen, men vad viktigare är: det är exakt 34 år sedan Edward D. Wood, Jr, alias Ed Wood, dog. Det är svårt att i korthet redogöra för hans liv och gärning och den särskilda blandning av vision, originalitet och total inkompetens som präglade hans filmer. Inom b-kretsar med hög svansföring kanske han anses överskattad och mainstream, vad vet jag, men jag kan inte få nog av honom. Jag har t.o.m. hans tragiska mjukporrfilmer från sent 60-tal, den sedan länge utgångna biografin och ett par av hans oerhört udda kriminal-/sex-/transvestitromaner.

Jag älskar honom så mycket att jag tänkt göra ett eget Youtube-klipp av mina favoritdelar ur hans debutfilm, Glen or Glenda, men tekniken satte sig på tvären med bristfälliga codecs och hej & hå. Så ni får istället se någon annans potpurri av sekvenser ur denna självbiografiska historia om transvestism och transsexualitet anno 1953. Utan konkurrens den film jag sett flest gånger av alla:

Och följande hopklipp kommer åtminstone nära att antyda känslan av att se den välförtjänt berömda Plan 9 from outer space:

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: