Magmas julkalender 2012: lucka 1 och 2

Jaha, det här var ju lite sent påkommet. Men Magmanesien är en ohämmat julälskande nation och måste som sådan självklart frossa i adventstidens alla fröjder. Därför spänner jag nu bågen hårt och siktar på att varje dag fram till jul erbjuda en bit audiovisuellt godis, som dock för det mesta inte kommer att ha det ringaste med julen att göra. Jag ska emellertid, i bästa Magma-anda, göra mitt yttersta för att försöka binda ihop överraskningarna med dagens datum på något mer eller mindre långsökt sätt.

1 december var det datum år 1955, då Rosa Parks vägrade resa sig för en vit man på bussen och därmed sådde fröet till den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Under lucka 1 finner vi således …

… Sun Ra och hans afrofuturism. Å ena sidan saga och myt, å andra sidan frän samhällskritik och svart separatism. Detta är från långfilmen Space is the place, som finns i sin helhet här.

Samma dag år 1988 utsågs Benazir Bhutto till premiärminister i Pakistan. Vilket förser oss med tillfälle att avnjuta ett småvågat sångnummer från ett land som verkligen var bättre förr:

2 december år 1980 sändes den något tendentiösa och sedermera beryktade videovåldsdebatten i Studio S, vilken satte eld i baken på landets alla Hem & Skola-föreningar och nymoralister samt gjorde så att en generation fick upp ögonen för den då sex år gamla Motorsågsmassakern. Under lucka två finner vi …

… programmet i sin helhet!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: