2012-03-27: ”Min mun är en köttig massa av rött”

Jag ligger med karlar och väser ”din djävul”
Min självständighet är en högklackad stövel

Mitt uppe i den officiella magmanesiska kvinnomånaden (se förra programmet), nåddes jag av tips om Fillie Lyckows LP från 1976, som för övrigt finns på Spotify. Alla som begripit det allra minsta om Magma förstår, att en sång som heter Psykedelisk tango och handlar om en blaserad, sexuellt utlevande primadonna, får nackhåren att resa sig på denne programledare av pur förväntan. Och vilken låt sedan! Vilken magnifik prick över i för ett kvinnoseparatistiskt Magma!

Dock måtte detta i bli så prickbemängt, att det ser ut som om det blivit kulsprutebeskjutet. För kult- och sunkadelica-klientelet är detta program ett veritabelt partaj. Bara se på spellistan! Kambodja-pop, John Waters-skådisar, hemkörd rymdjazz, nakna badnymfer, finlandssvenska Beatles-uttolkare och gapiga hemmafruar. Alltihop interfolierat med några av våra största rockpoeter och avantgardister.

På outsiderjazzens vingar bortom månen -- the only way to travel!

(För nytillkomna lyssnare behöver det kanske förtydligas, att syftet med detta frosseri i tondövhet, inkompetens och allsköns avvikelser inte är att göra narr av kvinnors musikalitet. Magma är, bland mycket annat, ett forum för flugighetens främjande och bisarreriets bevarande, besatt av äkta kärlek till det excentriska. Se min gamla text om begreppet ”kult”.)

Talar till kidsen på Allers vis.

Apropå Mrs Miller. På ett övertydligt och nästan lite läbbigt vis hårdmarknadsförde man henne som den arketypiska äppelpajbakande, rundnätta hemmafrun, som bara råkat trilla in i show business med en röst värd att dö för att slippa höra. Hon skulle på så vis vara motsatsen till den mystiska, exotiska inkaprinsessan, oktavernas härskarinna Yma Sumac, om vilken det förstås gick rykten om att hon i själva verket var en vanlig hemmafru vid namn Amy Camus (get it?). Ja, musikbranschen är förvisso full av geschäft, och man vet snart varken ut eller in. Jag lanserar härmed hypotesen att Mrs Miller i själva verket var en albinodrottning från en huvudjägarstam på Nya Guinea, och att hennes egentliga namn var Srm Rellim.

Och så får jag väl lov att påminna om Anna-Lisa Ingemansons framträdande i Bättre sett än aldrig.

Spellista

 • Ros Sereysothea [Cambodian Rocks] Jam 10 Kai Thiet ”Wait 10 More Months”
 • Sunforest [Sound Of Sunforest] Bonny River
 • Mrs Miller [Mrs Miller’s Greatest Hits] Let’s hang on
 • Fillie Lyckow [I spegeln: Fillie Lyckow tolkar gladsorgsna visor av Marja Entrich] Psykedelisk tango
 • Edith Massey [The Rhino Brothers present the world’s worst records!] Big girls don’t cry
 • Pina y Sus Estrellas [Back to Peru – The Most Complete Compilation of Peruvian Underground 64-74] Los Extraños
 • Lucia Pamela [Into Outer Space With Lucia Pamela] Flip Flop Fly
 • Laila Kinnunen – En helt vanlig dag
 • Nico [The End] You forgot to answer
 • Patti Smith [Horses] Birdland
 • Sheila Chandra [‘This sentence is true’ (The previous sentence is false)] Mien
 • Saturday’s Photograph [Fading Yellow Vol. 3: 22 Shiny Jewels of US Pop-Sike & Other Delights] Gentle Lovin’ San Francisco Man
 • She Trinity [Psychedelic Archaeology Volume 2] Climb That Tree
 • The Carter Family [Anthology Of American Folk Music (Edited By Harry Smith)] Single Girl, Married Girl
 • Anna-Lisa Ingemanson – Stockholm, Nordens Venedig
 • Leena Skoog – Svaret på Rosen
 • Ikue Mori [Hex Kitchen] Woke Up Aghast
 • The Shaggs [Songs in the Key of Z Vol. 1] Philosophy of the World
Annonser

5 Responses to 2012-03-27: ”Min mun är en köttig massa av rött”

 1. Eva Alfhild Jonsson skriver:

  Fillie Lyckow måste vara vår tids mest underskattade skådespelerska/sångerska. Och Marja Entrich, som står för texten till denna eminenta visa, förtjänar betydligt mer uppmärksamhet än vad hon fått hittills. Tror jag ska ägna resten av våren åt att ställa allt tillrätta…

 2. Robert Huselius skriver:

  Ska skamset erkänna att jag inte kände till någon av damerna. Att jag aldrig sett Varuhuset är i och för sig inget jag skäms för — det finns ju bara en tv-serie värd besväret — men jag BORDE verkligen ha känt till en dekadent 70-talsdänga vid namn ”Psykedelisk tango”.

  Spelade Fillie för herr Sputnik i helgen, och jag vågar påstå att han blev lika begeistrad som en annan. Jag önskar dig lycka till i den förestående propagandaoffensiven.

 3. Eva Alfhild Jonsson skriver:

  Fillie gör dessutom rösten som Trollmor i ”Trolltyg i Tomteskogen” (rekommenderas varmt). Man kan även se henne som skolfröken i filmerna om Madicken samt en rad andra 70-talsfilmer som de flesta, tråkigt nog, glömt. På 60-talet spelade hon in en skiva kallad ”En sång, ett vapen” tillsammans med Jan-Olof Strandberg och Eva-Britt Strandberg (den finns än så länge bara att få tag på som LP, men då och då dyker det upp något trevligt exemplar på Tradera).

 4. Robert Huselius skriver:

  Googlade Marja och fann detta: http://www.marjaentrich.com/

  Kan det verkligen vara samma person? Känns ju rätt fjärran från psykedelisk makeup och köttigt röda läppar, men ändå i samma härad. :-)

 5. Eva Alfhild Jonsson skriver:

  Det är nog hon: jag läste en bok om henne för några år sedan, och har ett svagt minne av att hon pysslade med hudvård vid sidan om.
  //Eva – som igår beslutade sig för att sätta upp en Marja-show under försommaren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: