Gretli & Heidi: Gretli & Heidi

Denna recension, samt smakprov från skivan, förekommer även i Magma av 18 januari 2011.

Gretli & Heidi — Gretli & Heidi. Ragadang records RR 003, 2010

Ibland händer det att folk skickar mig skivor, helt gratis! Det är jättebra för både mig och avsändaren; jag får rolig musik att spela och prata om i radjo, och de får sin roliga musik spelad och pratad om i radjo. Såvida musiken är rolig, förstås, och så är fallet uti detta nu.

Gretli & Heidi är två lekfullt eklektiska svenska joddlardamer som påstår sig heta just så, men det råkar jag veta att de inte gör. Tydligen har de varit med i tv och allt möjligt med sina delvis hembyggda instrument, men det kände inte jag till. Vad jag gått miste om!

En rätt fånig joddlarvisa tonar över i ett säreget plingande och klånkande sammelsurium, där man blir osäker på var ironin slutar och kärleken tar vid. Eller är det fel fråga att ställa? ”Kärleksfull ironi” kanske är vore talande beskrivning. Snart har en seren vaggvisa tagit över med klockspel och ordlösa änglakörer, bara för att avlösas av en experimentell dragspelslåt värdig Lars Hollmer.

Verket kröns av en mikrotonal slagverksfest på stämda kristallglas och vad som låter som bordsur, köksredskap och möbler. Men klangerna är välljudande och för tankarna långt bort från Philemon Arthur & the Dung — snarare är det en förtätad postrock-stämning som byggs upp, fast utan rock.

Sammanfattningsvis: Hurra för Gretli & Heidi! Men gör gärna låttexterna lite mindre, eller mycket mer, töntiga.

Annonser

One Response to Gretli & Heidi: Gretli & Heidi

  1. […] Dessutom har folk haft vänligheten att sända mig skivor! Detta är ett förfarande som jag naturligtvis starkt uppmuntrar, varför jag ger just dessa skivor extra uppmärksamhet både i programmet och här å BLÅGGEN. Det handlar om Paganus Kalla samt Gretli & Heidis självbetitlade. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: