Arkiv B: Sagan om Balders död

Det är väl bara att erkänna: denna syltburk har jag själv fingrarna djupt begravna i. Jag skulle rentav kunna titulera mig både regissör, manusförfattare, kameraman, redigerare och skådespelare i denna episka berättelse om kärlek och ond bråd död, denna 1999 års mest mytomspunna b-film i hela Katrineholm.

Den är inspelad som ett sk0lprojekt, med bokstavligt talat nollbudget, ännu med analog inspelnings- och redigeringsutrustning.

Om du behöver friska upp minnet, går myten ungefär såhär: Balder erfar varsel om annalkande död, Frigg tar löfte av allt på jorden om att inte skada honom — utom misteln. Elake Loke får nys om detta och narrar blinde Höder att skjuta ihjäl Balder med en pil med mistel i spetsen. Dödsgudinnan Hel går med på att släppa Balder, på villkor att allt och alla på jorden lovar att sörja honom först. Någon — en förklädd Loke — vägrar dock, varför endast återstår en sorgesam likbränna på Balders eget skepp, det största av alla skepp. Ridå!

Originalstory av en massa muntliga tradörer via Snorre Sturlasson. Jag tror att vi gjorde dem full rättvisa. Märk särskilt specialeffekterna vid dödsskjutningen och likbrännan!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: