Magma [10-03-02] Ett slag för kaos och lustighet

Hur ska programmet tituleras egentligen? ”Musikmagasin” ska ut p.g.a. vidgade horisonter. ”Kulturmagasin” är på tapeten, men låter på tok för allvarligt (kultur är för viktigt för att tas på allvar, för att travestera Oscar Wilde). Vore ”kultmagasin” en plausibel tredje linje? Det tål att tänkas på, och frukten av dessa tankemödor kommer förhoppningsvis att uppenbaras i nästa sändning.

Nästa sändning bör också kunna innehålla ett livesamtal med Lars Yngve från Nya Upplagan, i vars senaste nummer undertecknad medverkar med en text. För något sådant blev tyvärr inte förverkligat i denna. Men ingen skugga ska falla över Lars själv, som tydligen hade telefonen i högsta beredskap hela tiden; vi måste, i brist på bättre, skylla på lynniga teknikgudar.

Velvet Underground-täta veckor är det vi har framför oss; Lou Reed, John Cale och Angus MacLise (vem han var, får ni höra i programmet) fyller år. Eden Ahbez var förvisso inte den förste hippien – tydligen ingick han i en hel rörelse av fruktarianer som sov i det fria – men 1960 var han avgjort den långhårigaste mystiker som någonsin uttalat orden ”dream the dream that the dreamers dream” i en skivstudio, till ett bakgrundsspår av kväkande grodor och kitschigt smekande söderhavstoner. David Tibet ägnade sig en gång åt motsatsen, d.v.s. att gapa ”falling back in fields of rape!” ackompanjerad av maskinella ångestskrin, men har sedan länge insett att svärta och morbiditet framträder allra mest slående med en moloket klingande akustisk gitarr i fonden; han släpper dock fortfarande sin musik under namnet Current 93.

Veckans Ricky, d.v.s. den numer traditionsenliga uppläsningen av lyrik författad av Ricky Bruch, var ”Reflektioner inför en uppsats” från 1966.

P.S. Förgät ej, att du kan bli fan av Magma på Facebook. Ju fler vi är tillsammans, ju gladare vi bli, så sprid ordet och hjälp den vackra magmanesiska kulturskymningen att lägra sig över landet! Låt oss alla skratta ikapp med Eden Ahbez grodor åt all slags struntviktighet! Kasta också ett getöga på Kalejdoskop i P2, som varit så snälla och förärat Magma en länk.

Spellista

 • Lou Reed & John Cale – It Wasn’t Me (1990)
 • Eden Ahbez – Full Moon (1960)
 • 1900 – En gång ägde vi hela jorden (2008)
 • Current 93 – The Blood Bells Chime (1997)
 • Don Hinson & the Rigamorticians – Riboflavin-Flavored, Non-Carbonated, Polyunsatured Blood
 • Musica Dispersa – Swani (1971)
 • Love – You Set the Scene (1967)
 • Peelers – Broken Down Squatter (1972)
 • Peter Brötzmann – Music for Han Bennink (1968)
 • The Who – Early Morning (1967)
 • Max Tundra – Gum Chimes (2008)
 • Beauregard Ajax – Kaleidoscope (1968)

Bonusmaterial

Klipp från The Invasion of Thunderbolt Pagoda av Ira Cohen, med musik av Angus MacLise. This is your brain on drugs.

Magma-favoriterna Bonzo Dog (Doo Dah) Band framför Monster Mash i klassisk brittisk barn-tv.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: